Νεότερα δεδομένα για το νεφροκυτταρικό καρκίνωμα



Η Bristol-Myers Squibb ανακοίνωσε τα επικαιροποιημένα θετικά αποτελέσματα που προέκυψαν από 2 κλινικές μελέτες Φάσης 3 σχετικά με την αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας του nivolumab ως μονοθεραπεία (CheckMate -025) και της συνδυαστικής θεραπείας nivolumab με ipilimumab (CheckMate -214) για τη θεραπεία του προχωρημένου ή μεταστατικού νεφροκυτταρικού καρκινώματος.


Τα αποτελέσματα ανακοινώθηκαν στο πλαίσιο του Συμποσίου για τον Καρκίνο του Ουρογεννητικού Συστήματος, που διοργάνωσε η Αμερικανική Εταιρεία Κλινικής Ογκολογίας στο Σαν Φρανσίσκο.


Ειδικότερα, στη μελέτη CheckMate -025, η μονοθεραπεία με nivolumab χορηγήθηκε σε ασθενείς με προθεραπευμένο στο παρελθόν προχωρημένο ή μεταστατικό νεφροκυτταρικό καρκίνωμα (RCC). Μετά από παρακολούθηση 5 ετών, οι ασθενείς που έλαβαν nivolumab συνεχίζουν να παραμένουν εν ζωή σε ποσοστό 25% έναντι του 18% των ασθενών που έλαβαν θεραπεία με everolimus. Επιπλέον, αντικειμενική ανταπόκριση στη θεραπεία εμφάνισε το 23% των ασθενών, έναντι του 4% για το everolimus, με διάμεση διάρκεια ανταπόκρισης 18,2 μηνών, συγκριτικά με τους 14 μήνες για το everolimus. Τέλος, το προφίλ ασφάλειας για τους ασθενείς που έλαβαν nivolumab ήταν αντίστοιχο με αυτό που έχει παρατηρηθεί σε πιο πρώιμα στάδια της μελέτης, σε ασθενείς με νεφροκυτταρικό καρκίνωμα χωρίς παρελκύσεις στα δεδομένα ή σχετιζόμενους θανάτους.

Όπως δήλωσε ο Brian Lamon, Ph.D., Επικεφαλής Ανάπτυξης του Τμήματος καρκίνου του ουρογεννητικού συστήματος της Bristol Myers Squibb "Αυτή η μελέτη αποδεικνύει τη συναρπαστική πρόοδο που έχει συντελεστεί όσον αφορά την αποστολή μας να βελτιώσουμε τις εκβάσεις επιβίωσης για όλους τους ασθενείς".

Η μελέτη CheckMate -214 αξιολόγησε τον συνδυασμό του nivolumab με ipilimumab έναντι του sunitinib σε ασθενείς με μη προθεραπευμένο στο παρελθόν προχωρημένο ή μεταστατικό νεφροκυτταρικό καρκίνωμα (RCC). Σημαντικό όφελος όσον αφορά στη συνολική επιβίωση (OS) παρατηρήθηκε σε ασθενείς οι οποίοι ανήκαν τόσο στον πληθυσμό ενδιάμεσου έως υψηλού κινδύνου (IP) όσο και στον πληθυσμό με πρόθεση θεραπείας (ITT), οι οποίοι έλαβαν θεραπεία με το συνδυασμό nivolumab με ipilimumab σε σύγκριση με τους ασθενείς που έλαβαν μονοθεραπεία με sunitinib. Το προφίλ ασφάλειας για το συνδυασμό nivolumab με ipilimumab ήταν αντίστοιχο με προηγούμενα ευρήματα και δεν παρατηρήθηκαν νέα δεδομένα ασφάλειας ούτε σχετιζόμενοι με το φάρμακο θάνατοι κατά την παρατεταμένη παρακολούθηση. Τα αποτελέσματα της μελέτης αντιπροσωπεύουν την πιο μακροχρόνια παρακολούθηση για οποιαδήποτε ανοσο-ογκολογική θεραπεία σε αυτές τις συνθήκες.

Ο Brian Lamon, Ph.D., Επικεφαλής ανάπτυξης του τμήματος καρκίνου του ουρογεννητικού συστήματος της Bristol-Myers Squibb σχολίασε σχετικά "Αυτά τα θετικά ευρήματα από τη μελέτη CheckMate -214 συνεχίζουν να αναδεικνύουν τη συμπληρωματική φύση της διπλής ανοσοθεραπείας και ενισχύουν το βάθος και τη σταθερότητα της ανταπόκρισης που μπορεί να προσφέρει στους ασθενείς ο συνδυασμός nivolumab με ipilimumab".

Πηγή: Capital.gr